Könyvajánló

80 évesen kezd komolyra fordulni a dolog

Igyekezz addig nem túl sokat aggódni!

Mindenki fél valamitől. Ki a pókoktól, ki a sötétségtől, más a zuhanástól, megint más a saját árnyékától. Halandó emberek lévén talán a legtöbben mégis inkább az elmúlástól félünk. És jó néhányan attól is, ami előtte van: az öregedéstől.  A ráncoktól, az ősz hajtól, a megereszkedett fenekektől, a csillogás elmúlásától a szemünkben.

Úgy teszünk, mintha megállíthatnánk, mintha halhatatlanná válhatnánk. Ha nem beszélünk róla, talán nincs is. Pedig nagyon is van. Megváltoztathatatlan és visszavonhatatlan. Az egyetlen dolog amin változtatni tudunk, most is, mint mindig, az a hozzáállásunk. 

Kép: pexels

Ugyanabban az időben élünk. Ugyanazon az ösvényen járunk. Valaki elöl, valaki hátul, de az ösvény ugyanaz. Az élet ugyanaz – olvashatjuk e sorokat Linn Skaber A szél most a legigazabb című könyvében, melynél szebben csak kevés kötet mesél az időskorról. Nem beszélve a Lisa Aisato által készített illusztrációkról! Ők ketten olyan hangulatvilágba repítik olvasójukat, hogy az alig akar majd visszatérni a valóság talajára.

Lisa többszörösen díjazott, nemzetközi hírnévnek örvendő norvég illusztrátor, író és képzőművész. Linn színész, komikus, író, akinek ez a kötete immár a harmadik a sorban ( A szívem egy bezárt bódé, Ma négykézláb akarok járni, A szél most a legigazabb). Szerencsénkre mindhárom norvég bestsellert olvashatjuk magyarul is. 

Linn-t saját bevallása szerint mindig is érdekelte az időskor. Könyvében mesél is arról, hogy 10 éves korában a legjobb barátnője egy hatvanas éveiben járó hölgy volt. Persze később már inkább a korban jobban hozzáillőkkel bandázott, mint mondja, jobban érdekelte akkoriban a homályos jövő, nem akart végleges válaszokat senkitől.

Azt hitte, úgysem tanulhat semmit az idősektől, merthogy ő a saját világát éli és az idősek is – az ő külön valóságukat. Úgy érzi, itt tévedett. Merthogy ugyanabban az időben élünk. Az élet ugyanaz. És, hogy mi vár ránk a végén? 

Vajon szakadék vár ott ránk? Zöld rét? Újabb ösvény? Csak annyit tudunk, hogy fogalmunk sincs. 

A könyv – írójának elmondása alapján, idősekkel töltött jó néhány óra eredménye. A velük való beszélgetések nyomán születtek azok a hol örömteli, hol sírásra késztető, hol elgondolkodtató történetek, amiket Linn papírra vetett. De még hogy!

A borító belső felén így írnak róla: Korábban fogalmam sem volt arról, hogy Linn Skaber mennyire csillogó szerző. Most már tudom…” . Csak helyeselhetek ehhez a véleményhez. A szél most a legigazabb című kötet valódi olvasmányélmény. Ha nyitott szívvel tudunk állni az időskorhoz – természetesen. Merthogy a történetek nem épp a rózsák szagolgatásról szólnak. 

Akad közöttük némi halál, demencia, rosszul megélt élet, megbánás, konklúziók egész hada, de kiolvasható még belőlük egy sor hasznos életbölcsesség, megszívlelendő jótanács, egy emberöltőnyi életigazság is. Ne tévesszen meg senkit a bestseller jelző vagy a csodaszép borító, ezúttal valódi tartalom is van a „máz” mögött. Bátran ajánlott minden korosztály számára, hiszen híján vagyunk manapság az őszinteségnek. 

Ebben a kötetben bizony nem öntötték nyakon a sz@rt sziruppal. Nagyon jól megírt, tartalmas, tanulságos történetek, fantasztikus illusztrációkkal kísérve, de mindvégig kendőzetlenül őszintén. A könyv végére érve pedig, könnyedén rájöhetünk majd, hogy fiatalok és öregek nem is különböznek annyira, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Kép: lelekhatar_blog

Idősek tanácsai fiataloknak: 

Mindennap jegyezz fel három apróságot, amit a nap folyamán fontosnak és jónak találtál.

Például: 

Finom teát ittam. 

Beleszerettem valakibe. 

Esett az eső. 

Az idősek tanácsai más időseknek: 

Mindennap jegyezz fel három apróságot, amit a nap folyamán fontosnak és jónak találtál. 

Például: 

Finom teát ittam. 

Beleszerettem valakibe. 

Esett az eső. 

Kép: lelekhatar_blog

Ezek a csodálatos könyvek megvásárolhatók többek között a Scolar kiadónál is: scolar.hu

Ha még több ehhez hasonló bejegyzésre lennél kíváncsi, keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...