Könyvajánló

Tíz ember közül 7 elégedetlen az életével

Ráadásul a kutatási eredmények alapján tíz ember közül hét elégedetlen akkor is, ha a dolgai úgy alakultak, ahogy azt előzetesen szerette volna. Hogyan lehetséges ez? A képlet egyszerű: a legtöbb embernél a szabadon meghozott, jó döntése nyomán is viszonylag hamar megnő a veszteségtudat. Mert hiába veszi feleségül Dezső a számára tökéletes nőt, hát mégiscsak le kell mondania cserébe a másik három és fél milliárdnyi nőről – az meg azért, lássuk be, mégsem csekélység.

A kutatások szerint tízből hét ember bizonyos idő elteltével már nem a nyereségeinek örül, hanem a veszteségei fölött bánkódik. Tévedünk tehát mikor azt hisszük, hogy a jó lehetőségekből, a szabadon meghozott jó döntéseinkből és az azt követő sikerekből következik majd az elégedettség és a boldogság. Egyikből sem következik. 

Kép: pixabay

Richard Thaler, a viselkedési közgazdaságtan professzora számszerűsíteni tudta, hogy a veszteségélményünk kétszer annyira fáj, mint amennyire a nyereségélményünk jólesik. E mögött valószínűleg egy evolúciós stratégia húzódik, miszerint érdemes mindent megőriznünk, ami fontos és szükséges az élethez. Igen ám, de a jót nagyon hamar megszokjuk. És mit teszünk olyankor? – növeljük az adagot.

Az esküvő előtt három hónappal azt mondjuk a társunkról, megőrülünk érte. És mit mondunk három évvel később? – Hogy megőrülünk tőle. Az őrület marad, de az előjel megváltozik, pedig ő még mindig ugyanaz a férfi vagy nő, de már megszoktuk. Hiába történt minden úgy, ahogy akartuk, egyre kevésbé érezzük magunkat boldognak. Először elmegy a kémia, aztán a fizika, végül marad a történelem – írja Pál Ferenc Ami igazán számít c. könyvében a tőle megszokott humoros hangnemben.

Kötetét azzal a szándékkal írta, hogy eddigi szakmai tudását és emberi tapasztalatait összefoglalja és eljuttassa azokhoz, akiknek szüksége lehet rá. Ezért tíz nagy témát dolgozott ki, összegyűjtve ezzel a leghasznosabb információkat egy-egy területre vonatkozóan. 

Az elégedettség titka 

Ha tíz emberből hét elégedetlen, akkor ebből az következik, hogy hárman elég jól vannak. Mi lehet az ő titkuk? A tudósok szerint három ilyen dolog is van: 

  • Megelégedni az elég jóval 

Lehetséges egyszerre motiváltnak, eredményesnek és elégedettnek lenni. A titok a személyiségben rejlik. Nem mindegy ugyanis, hogy hiánymotiváltak vagy növekedésmotiváltak vagyunk. Előbbiek akkor is boldogtalanok, mikor épp eredményesek, még utóbbiak már a folyamat során is elégedettek, mert nem arra koncentrálnak, mit nem tudnak még, hanem büszkék arra, amit már tudnak. 

Ki az elégedett ember? Aki azt tudja mondani, hogy elég. 

  • Elköteleződés a jó döntéseink mellett 

„Egy hatvan év körüli hölgy a pályaudvaron várakozott. Hamarosan befutott a vonat, leszállt róla a férje, a házaspár pedig boldogan egymás nyakába borult. „Édesem, úgy szeretlek, de jó megint itthon lenni!” – mondta a férfi. A nő szeme könnybe lábadt: „Dezsőkém, annyira hiányoztál, olyan nehéz volt a hétvége nélküled!” Egy huszonhat – huszonhét év körüli srác ezt látva odalépett hozzájuk.

„Nem szeretném önöket zavarni, de hadd kérdezzem meg: mióta vannak együtt, hogy még mindig így üdvözlik egymást? „Jövőre lesz harmincöt éve, hogy összeházasodtunk” – mosolyodott el a férfi. „De jó! Remélem, én is így leszek a szerelememmel harmincöt év múlva!” – válaszolta a fiatalember. Erre az idősebb férfi megfogta a karját, és komolyan azt mondta neki: „Fiatalember, ezt maga ne remélje! Ezt döntse el!”

  • Hálaadás 

Vannak, akiknek látszólag jobban megy a sora, mégis sokat panaszkodnak, még mások olybá tűnik, kétszer álltak sorba ott, ahol a balszerencsét osztották, mégis hálásabbak az életükért, mint előbb említett társaik. Miért lehet ez? Min múlik a hála? Pál Ferenc szerint azon, hogy kilépünk-e a merev énközpontúságunkból és körbenézünk-e a nagyvilágban. Ha ugyanis a tágabb realitást tekintjük, máris kevésbé felfoghatatlan, hogy velünk miért történik valami rossz.  

 A boldogság mindaz a rossz, ami ma nem történt meg velem (Viktor Frankl)

A jóllét öt forrása 

Carl Rogers 60 évvel ezelőtt Valakivé válni c. könyvében leírta, hogy a 20. század emberét három klasszikus téveszme jellemzi a boldogsággal kapcsolatban – ránk ezek még inkább érvényesek ma. A három téveszme: 

A boldogság elsősorban nem állapot, hanem folyamat 

Azt gondoljuk, a boldogság nem egyéb, mint kizárólagosan fizikai-érzelmi állapot. Holott a boldogság egy folyamat. Éppen ezért az élethez annak természetes hullámzása is hozzátartozik. És aki menekül a nehéz érzések elől, az egyre boldogtalanabb emberré fog válni.

A boldogság nem cél, hanem irány 

Ott esünk tévedésbe, mikor a boldogságot célként határozzuk meg, ahelyett, hogy arra figyelnénk, jó ez az irány.

A boldogság nem rendkívüli, hanem egyszerű és természetesen emberi

Minél részletesebb boldogságtervvel rendelkezünk, és minél görcsösebben akarjuk azt megvalósítani, annál biztosabb, hogy bérletet váltottunk a boldogtalanságra. Persze, legyenek álmaink, céljaink, de nem éri meg mereven ragaszkodnunk hozzájuk. 

Összefoglalván tehát, ne arra törekedjünk, hogy minél többször érezzük magunkat boldognak, hanem arra, hogy boldog emberek legyünk. És hogyan érhetjük el mindezt? A jóllét öt forrása segítségünkre lehet:

  • Pozitív érzések és érzelmek 
  • Életértelem
  • Elmélyültség
  • Gyümölcsöző emberi élet 
  • Minőségi emberi kapcsolatok 
Kép: Instagram/lelekhatar_blog

S ha mindez nem lenne elég segítség számunkra, Pál Ferenc könyvében olvashatunk még többek között arról is, hogyan válhat erőforrásunkká a múltunk, miképp előzzük meg a kiégést, mihez kezdjük az okoseszközeinkkel, hogyan kommunikáljunk hatékonyabban vagy mit tegyünk, ha elakadtunk és nem tudjuk, hogy mihez kezdhetnénk sérült részeinkkel. 

Ez a könyv valóban az lett, aminek szánták, egy hatalmas összefoglaló, telis-tele hasznos információkkal, a Pál Ferenctől megszokott könnyed stílusban, saját történetekkel tarkítva. Ez a kötet egy valódi szövetséges, aki bátorítóan, barátságosan és hatékonyan kísérheti az útján arra nyitott olvasóját.  

…nem kell nagynak lennünk, mert a kicsi ember is tud nagy dolgokat tenni. A kis ember is lehet nagyvonalú, bőkezű, jószívű. Ennek tudatában a felesleges, hiábavaló erőfeszítéseinket elengedhetjük, és arra figyelhetünk, ami igazán számít. Így lehetünk végül mi magunk a saját mesterművünk. 


Pál Ferenc Ami igazán számít című könyve megvásárolható a Nyitott Akadémiánál (is): nyitottakademia.hu

További tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...