Könyvajánló

Csak hinned kell benne és sikerülni fog!

Vagy nem…

Lépten-nyomon azt hallani manapság, hogy csak képzeljük el amit el akarunk érni és ha eléggé tudunk benne hinni, akkor sikerülni is fog. De ha a nagy változásokhoz valóban elég a puszta hit is, akkor miért szokunk vissza annyian – minden esküdözés ellenére is – a dohányzásra, miért kúsznak vissza a nehezen leadott kilók és miért ücsörgünk ezredszer is ugyanabban a katyvaszban, amiről tudván tudjuk, hogy ezúttal sem válik majd előnyünkre?

A válasz egyszerű. A hit szükséges, de nem elégséges feltétele a sikernek. Mert attól még, hogy vágyunk rá és hiszünk is a változásban, még egy sor olyan dolog van, ami visszatarthat tőle. 

Kép: pexels

Ilyen, a változástól visszatartó erő lehet például, hogy 

  • a zavaró, egészségtelen, időrabló tevékenységünk már az identitásunk részévé vált – vagyis, úgy gondolunk magunkra, mint pl.: egy dohányzásfüggőre. Ezzel a címkével pedig, részben fel is mentettük magunkat a felelősség alól. 

  • A változás mindig azzal jár, hogy el kell búcsúznunk valamitől, ami erős szorongást válthat ki belőlünk. És aki eleve hajlamosabb a szorongásra, az legyen bármilyen rossz is a helyzete, a számára ismerőset fogja választani a szorongást kiváltó újdonságok helyett.

  • A változás gyakran nagyobb felelősséggel is jár

  • Mit csináljunk a rossz szokásunk helyett?

  • Változásunk útjában állnak még az olyan hiedelmeink is, mint a nem érdemeljük meg, hogy boldogabb, teljesebb életet éljünk vagy a nekem úgysem fog sikerülni kezdetű, kudarcra ítéltség típusú hiedelmek. 

  • A megváltoztatni kívánt tevékenységek sokszor fontos funkciót töltenek be az életünkben, például: stresszt csökkentenek. Ha nincs más technikánk erre, akkor ijesztő lehet elengedni azt, ami eddig látszólag a segítségünkre volt. 

  • Ha sikerül változtatnunk, könnyedén előkerülhetnek életünk mélyebb kérdései is. Ha sikerül lefogynunk és nem kell a kilóinkon rágódnunk tovább, előfordulhat, hogy párkapcsolati nehézségeink, munkahelyi problémáink követelnek magunknak nagyobb figyelmet. 

És ha mindez még nem lenne elég, társas környezetünk és az elménk működése is hozzájárul szokásaink tartósításához. Mindezek után joggal merülhet fel bennünk a kérdés:

lehetséges-e egyáltalán a változás?

Kép: Instagram/lelekhatar_blog

Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta, kutató szerint igen, a változás nagyon is lehetséges. Tudatos változás című könyvében segítséget is nyújt mindazok számára, akik elszánták magukat a cselekvésre. Bármily meglepő, a kötet a változásról szól, de nem amolyan motivációs guru módra, inkább tudományos megközelítésben, részletesen leírva az emberi agy működését, a szokások természetét és a mindfulness technikáját, mely a szakember szerint az egyik legnagyobb segítőnk lehet a változás rögös útján. 

A változás folyamatában a visszaesés inkább szabály, mint kivétel.

Ilyenkor a folyamat egy korábbi szakaszába esünk vissza. A változás szakaszai:

  • Szemlélődés 
  • Fontolgatás 
  • Felkészülés 
  • Cselekvés 
  • Fenntartás 
  • Lezárás 

Ha szem előtt tartjuk, hogy a változás nem egy sétagalopp a siker felé vezető úton, akkor nem fogjuk katasztrofizálni visszaeséseinket és nem adjuk fel olyan könnyedén a kitűzött céljainkat.

De miért csinálunk olyasmiket, amikről tudjuk, hogy károsak?

Megesszük az utolsó falat csokit is-hiába diétázunk, rágyújtunk egy cigarettára akkor is, ha épp leszokóban vagyunk – már vagy ezredszerre. Miért? Mert a szokásaink rabjai vagyunk – szokták mondani. 

Cselekvéseink legalább fele szokásjellegűnek tűnik: automatikusan fut le, és nem a tudatos szándék, hanem inkább a kontextuális, környezeti ingerek indítják be. Ha egy cselekvést rendszeresen hasonló kontextusban (például hasonló időpontban, hasonló helyszínen, hasonló hangulatban) végzünk, az egy idő után függetlenné válik a tudatos szándéktól, és inkább ezektől a környezeti tényezőktől válik függővé.

Szerencsénkre Szondy Máté Tudatos változás című könyvében választ találhatunk számos Miért? és Hogyan-nal kezdődő kérdésünkre. Példának okáért: 

  • Hogyan győzzük le a rágódásra való hajlamunkat? 
  • Hogyan használjuk egészséggel okos kütyüjeinket? 
  • Hogyan ismerjük fel és győzzük le elménk torzításait? 
  • Hogyan formáljuk át önmagunkat és szokásainkat a mindfulness segítségével? 

A kötet épp annyira tudományos, mint amennyire olvasmányos. Pszichológiai, kutatói előképzettséget nem igényel, laikusok számára is könnyedén érthető és élvezhető. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni szokásaik mozgatórugójával és meg akarnak szabadulni rossznak ítélt szokásaiktól is – Szondy Máté könyve jó szolgálatot tehet céljaik elérésében. 


Szondy Máté Tudatos változás című könyve megvásárolható a Nyitott Akadémiánál (is): nyitottakademia.hu

További tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...