Könyvajánló

A kalitkában született madarak azt hiszik, hogy a repülés betegség

Hiszünk-e abban, hogy a kezünkbe vehetjük az életünk irányítását, mert sok minden rajtunk, a mi választásainkon múlik? Vagy úgy véljük, hogy a körülményeknek, a környezetünknek, a múltunknak, a felmenőinktől hozott mintáknak kiszolgáltatottan, óhatatlanul be kell járnunk egy utat?

Képesek vagyunk-e hosszú távon is kitartani a döntéseink mellett, akár külső elvárások ellenében, ha azok más irányba sodornának, mint amerre menni szeretnénk? Van-e elegendő autonómiánk? És, ha most még nincs, mit tehetünk azért, hogy megnövekedjen a belső (s vele együtt a külső) szabadságunk?

Kép: pexels

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre találhatunk válaszokat dr. Almási Kitti legújabb könyvében, mely az igen sokat mondó  – Te döntésed – címet viseli. A kötet a méltán népszerű szakember előadásainak gyűjteménye, mely a tőle megszokott közérthető stílusban íródott és amely mindenki számára jól hasznosítható információkat tartalmaz. 

Segítségével nagyobb rálátásunk nyílhat saját sebeinkre és önnön felelősségünkre a tekintetben, hogy mihez kezdünk ezekkel a sebekkel. Muszáj, hogy elhiggyük, van beleszólásunk a saját életünkbe, máskülönben, ahogy a doktornő fogalmaz: ha nem döntünk, a sorsunkról végül mások fognak majd dönteni.

sokan csak azt tudják megfogalmazni, hogy az, ami éppen van, ahogyan most élnek, nem jó nekik, de azt nem, hogy mi lehetne jobb

Pedig mi sem lenne annál fontosabb, minthogy tudjuk, merre tartunk. Hiszen biztosan hallotuk már azt a mondást, hogy céltalan hajósnak semmilyen szél nem kedvez. Ha össze-vissza sodródunk, végül olyan szigeteken fogunk kikötni, ahol eredetileg nem is akartunk.

 Felelősséget kell vállalnunk a saját életünkért – nagyjából így lehetne összefoglalni a könyv első fejezetét, mely a Te döntésed címet viseli. És, hogy hogyan juthatunk ki azokról a „szigetekről” ahová hibás döntéseink vezettek? A könyvben erre is választ kaphatunk.

az elakadás lényege éppen az, hogy ugyanabban a keretben gondolkodom, ezért akármerre megyek, mindig ugyanoda fogok jutni

Hangozzék bármilyen elcsépelten is, de a gondolkodásmódunkon kell változtatnunk ahhoz, hogy előrébb jussunk. Másképp kell tekintenünk a helyzetünkre, mint eddig. Bátran kérdezzük meg magunktól, hogy mi mit teszünk azért, hogy a helyzet fennálljon? – tanácsolja a szakember.

És itt nyilván nem olyan dolgokról beszélünk, amik valóban nem rajtunk múlnak – kéretik jól értelmezni a gondolatot. Fontos tudnunk még azt is, hogy a mai nagyon divatos spiri szövegek is tévútra vihetnek bennünket, hiszen a fájdalmainkat igenis meg kell élnünk, ne erőltessünk magunkra pozitív vigyorgást, ha ordítani szeretnénk. Ahogy dr. Almási Kitti fogalmaz: 

meg kell élni a szenvedést, és el kell jutni a mélypontra, a gödör aljára ahhoz, hogy az ember képes legyen onnan elrugaszkodni. 

Kép: lelekhatar_blog

Nagyon fontos, hogy merjünk segítséget kérni a bajban és legyünk nyitottak új megközelítések befogadására is. Ne méricskéljük a problémánkat másokéhoz, hiszen mindig van, akinek rosszabb, ettől azonban nekünk még nem lesz könnyebb.

Rossz úton jár az, aki bagatellizálni kezdi a gondjait. Hiszen ahogy Edith Eva Eger mondja mindig: a szenvedésben nincsen hierarchia. Dr. Almási Kitti is külön kitér erre a könyvében, mert sokszor tapasztalta már ezt a fajta káros méricskélést, pedig ahogy ő fogalmaz: 

Minden érzés valid!… szabad és érvényes azt érezni, amit érzünk.

A megélt sérelem akkor is fájdalmas, ha mások szerint nem az, vagy mások sebeihez képest nem tűnik annak. Egy dologra kell csak vigyáznunk, miközben a sérelmeinkkel dolgozunk: ne ragaszkodjunk hozzájuk. Ha eljött az ideje, el kell tudnunk engedni őket. Ehhez számos segítséget kaphatunk a könyvben. 

Aki a leírtak alapján kedvet kapott az olvasáshoz, az garantáltan nem fog csalódni. A kötetben további témákban is elmélyedhetünk. Többek között a párkapcsolati elmagányosodásról, a menjünk vagy maradjunk dilemmájáról, a határszabás nehézségeiről és az önbecsülés témaköréről is behatóan tájékozódhatunk.

A doktornő szerint: amit megértünk, azt jobban képesek vagyunk kezelni. Ha kezünkbe vesszük ezt a kötetet, máris tettünk egy újabb lépést önmagunk megismerésének útján – és biztosan nem fogjuk megbánni majd ezt a lépést. Végezetül, jó szívvel ajánlom, hogy, aki magáénak érzi, az mindenképp vigye magával a könyvből az egyik (számomra) legfontosabb mondatot: 

Soha ne adjuk olcsóbban magunkat, mint amennyit érünk!

A könyv megvásárolható többek között a Nyitott Akadémiánál is: nyitottakademia.hu

Hasonló bejegyzésekért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...