Könyvajánló

Soha ne szégyenkezz az érzéseid miatt

Bár társadalmunk mindinkább arrafelé igyekszik tolni bennünket, hogy az érzéseinkről tudomást se vegyünk (maximum a pozitívról), érdemesebb e tekintetben búcsút inteni az elfogadott normáknak és jó mélyre ásni az érzelmeink világában. Persze csak akkor tegyünk így, ha jobb párkapcsolatra, családi kötelékekre, összességében minőségibb emberi interakciókra vágyunk. És hát, miért ne vágynánk?

Kép: pexels

De, mint az tudjuk jól, vágyni nem elég, sajnos dolgozni is kell érte. És ha nem volt tökéletes gyermekkorunk, akkor bizony jó mélyre kell majd ásnunk az eltemetett, meg nem élt, elnyomott, felszínre nem engedett érzéseink között. Mert a múlt hatással van a jelenre, akkor is, ha jó mélyre temetted (akkor a leginkább).

Érezted már úgy, hogy magányos vagy, úgyis, hogy emberek vesznek körül? Hogy valami eredendően van elromolva benned, hogy mindenki másban megvan az a valami, csak benned nincs? Feltetted már a kérdést: mi a gond velem? Ha valamilyen zsigeri szintekről érkező balsejtelem kísér végig az életeden, akkor könnyen meglehet, hogy a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság következményeivel kell birkóznod. A jó hír, hogy van megoldás. A rossz, hogy nem lesz könnyű menet.

De mi is az az érzelmi elhanyagolás?

A gyermekkori érzelmi elhanyagolásról akkor beszélhetünk, ha a gyermekkorod során a szüleid nem reagáltak eléggé az érzelmi igényeidre.

– írja Dr. Jonice Webb Ismeretlen érzelmek hatásai a kapcsolatainkra című könyvében. Webb PhD klinikai pszichológus és sikeres szerző, pszichoterapeutaként 20 évnyi gyakorlatot tudhat maga mögött és a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság terén végzett munkájának köszönhetően ma már nemzetközileg elismert szakértő. Első könyvében (Ismeretlen érzelmek – Gyógyulás a gyermekkori érzelmi elhanyagoltságból – itt írtam róla korábban) abban nyújtott segítséget, hogy olvasói felismerhessék érintettségüket a témában és elindulhassanak a gyógyulás útján.

Aktuális könyvében (Ismeretlen érzelmek hatásai a kapcsolatainkra) olyan kérdéseinkre kaphatunk választ, hogy vajon kihat -e a gyermekkori érzelmi elhanyagolás a jelen kapcsolatainkra, ha igen, hogyan tudunk dolgozni ezen, mihez kezdjünk, ha társunkkal mindketten érintettek vagyunk és mit tehetünk azért, hogy a gyermekeinknek ne kelljen elszenvednie ugyanazt, amit nekünk és miképp gazdagíthatjuk a kapcsolatainkat saját gyógyulásunk által.

A gyermekkori érzelmi elhanyagoltság nyomot hagy rajtad. Ez a nyom aztán kihat életed valamennyi döntésére, többek között arra is, kivel éled le az életed.

Ijesztő. Valami olyasmi (is) befolyásolja a párválasztásunkat, amiről talán még mi magunk sem tudunk. Az érzelmi elhanyagoltság ugyanis, legtöbbször nem túl látványos. Inkább olyan derengés-szerű érzés… hiányzik valami. Ezt az űrt igyekszünk aztán betölteni egész életünkben, sokszor nem épp a legjobb módszerekhez folyamodva. De hogyan képes befolyásolni a gyermekkori elhanyagoltságunk a párválasztásunkat?

5 mód:

  • Természetes módon a szeretetnek azt a formáját keresed, amelyet a szüleidtől kaptál gyermekkorodban
  • Az erős késztetés, hogy betöltsd a benned tátongó űrt, túl korai elköteleződésre sarkall
  • A kétségbeesett késztetés, hogy soha ne érezz semmit és ne tűnj nagy igényűnek, megakadályoz minden elköteleződést
  • Mivel eltompított világban élsz, házastársul intenzív érzelmekkel rendelkező személyt választasz
  • Ha kis helyet foglalsz el a világban, az vonzza azokat, akik nagy teret töltenek be. Egy narcisztikus személlyel kötsz házasságot
Kép: lelekhatar_blog

Milyen jelekből ismerhetjük fel, a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság hatásait a kapcsolatban?

  • magányos vagy
  • kerülöd a konfliktusokat
  • felszínes témákról szólnak a beszélgetések
  • hiányzik az érzelmi intimitás
  • hiányzik a szenvedély

Meglehet, hogy csak a pár egyik tagja érintett, de az is lehet, hogy mindketten ugyanattól szenvednek. Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk a kapcsolatunkon, ahhoz az kell, hogy egyikünk „felébredjen”. A hosszú utazás első lépése az, hogy igyekszünk minél több információt gyűjteni a témáról. Dr. Jonice Webb ebben kiváló segítőnk lehet. Mindkét könyve alapos, közérthető, gyakorlatorientált és empatikus. Valódi támasz a gyermekkori elhanyagoltsággal küzdők számára.

A szüleid életet adtak neked és felneveltek. Ám ez nem kötelez arra, hogy automatikusan pozitív érzelmeid legyenek irántuk.

Akkor sem ha a társadalom nyomása erős, akkor sem ha a környezeted is meg akarja szabni, mit kellene érezned. Ez a te életed. A te utad. Itt az idő, hogy te játszd a főszerepet. Fontos megértenünk, hogy a szüleinkkel való kapcsolatunkba nem csak nekünk kell invesztálnunk (ha kell egyáltalán), hanem nekik is. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy további sérelmeket okozzanak. Nem a mi hibánk, amit kaptunk-vagy nem kaptunk, de a mi felelősségünk kezdeni valamit ezzel az egésszel.

Nem kötelességünk megbocsátani, sem kapcsolatot tartani, sem odafordítani a másik orcánkat is (nehéz elképzelni egy narcisztikus szülőt, ha nincs ilyen tapasztalatod). A saját érzéseink, megérzéseink, testünk jelzései azok, amik számítanak. Határokat kell húznunk és folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy a legjobbat adjuk magunknak. Azt, amit talán soha nem kaptunk meg.

El kell gyászolnunk azt, ami sosem volt és már nem is lesz, meg kell küzdenünk a haraggal, az önzőség érzésével, a bűntudattal. Vagyis nem kell. Semmit sem kell. Élhetünk úgyis, ahogy eddig tettük. Lelkünk rajta. Kivéve, ha gyermekeink vannak. Mert akkor kötelességünk dolgozni magunkon, hogy ne adjuk tovább a nehéz örökséget, ami eddig a mi vállunkat nyomta.

Dr. Jonice Webb rendkívüli alapossággal írja le az érzelmi elhanyagoltság következményeit, mindazt, amit ha nem dolgozunk fel, automatikusan örökítünk tovább.

Az Ismeretlen érzelmek hatása a kapcsolatainkra egy gyakorlati útmutató, rendkívül értékes önsegítő könyv. Nincsenek benne üres frázisok, közhely puffogtatások. Őszinte, empatikus, logikus, jól érthető, jól alkalmazható, valódi mentsvára azoknak, akik a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság következményeivel küzdenek.

Amint rádöbbensz, hogy mégsem vagy gyenge vagy sérült, könnyebben megtalálod a helyed a világban.


Dr. Jonice Webb Ismeretlen érzelmek hatásai a kapcsolatainkra című könyve megvásárolható a Good Life Books kiadónál: goodlifebooks.hu

További tartalmakért kövesd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...