Könyvajánló

Lehet könnyebb

Szép számmal akadnak olyanok, akik szerint a lelkünkkel foglalkozni, pszichológushoz járni, önismeretet gyakorolni még mindig valami úri huncutság, amolyan jómódunkban nem tudjuk már, mihez kezdjünk magunkkal sztori, miközben kutatások is igazolják, hogy test és lélek elválaszthatatlan egységet alkot.

Akadnak még olyanok is, akik a ló másik oldalára ültek és fennkölt hirdetik a mantráikat, amik maximum az érzelmek elfojtásában segítenek, de a sebek gyógyulásának maximum halovány látszatát kelthetik. De akkor hol az igazság? Létezik gyógyulás? Lehet könnyebb?

Kép: pexels

Yung Pueblo (Diego Perez) szerint igen. Lehet könnyebb. Legalábbis könyvének címében ez szerepel. Annak lapjain saját történetének bemutatásával arra buzdít mindannyiunkat, hogy legyünk részesei annak a világszintű öngyógyító mozgalomnak, ami jelenleg is zajlik. Pueblo szerint ugyanis, akkor szolgálhatjuk legjobban a világunk jobbítását, ha meggyógyítjuk önmagunkat.

A Lehet könnyebb című könyv szerzője szegény családból származik és bár szülei mindent megtettek azért, hogy gyermekeiknek már könnyebb legyen, benne mégis nagyon mély nyomokat hagytak a gyermekkori élményei. Talán ezek az emlékei is hozzájárulhattak ahhoz, hogy fel nem dolgozott traumái okán drogfogyasztóvá váljon és minden erejét az önmaga előli menekülés eméssze fel. Ám nem is olyan sokára, ahogy az már csak lenni szokott, válaszút elé érkezett.

Ahogy ott feküdtem az ajtóban, a félelem és a megbánás könnyeit hullatva, a gondolataim hirtelen kitisztultak, és most először láttam meg, milyen messze kerültem a lehetőségeimtől – hogyan engedtem, hogy a drogok megakadályozzák, hogy szembenézzek a belső szomorúságommal.

Kép: lelekhatar_blog

Pueblo végül az életet választotta a drogok helyett. Elhatározta, hogy nem menekül tovább az érzései elől. Radikális őszinteséggel szembenézett önmagával és nagy küzdelmek árán, de végül sikerült egy egészségesebb életmódot kialakítania, mely a gyógyulását szolgálta. Testének ápolása mellett, a lelkére is nagy hangsúlyt fektetett. Őszintén megvizsgálta a kapcsolatait, a gondolatait és felkutatta szomorúságnak, szorongásának gyökereit. Mint a legtöbbünknek, akik hasonló gondokkal küzdenek, neki is az üresség lakozott a lelke legmélyén.

Ez elől az üresség elől menekülünk mindannyian. Ám ahogy végül a könyv szerzője is ráébredt, ezt az űrt csak önmagunk szeretetével és a saját irányunkba tanúsított együttérzéssel lehet betölteni. Saját bevallása szerint neki ezt a meditációval sikerült elérnie, de, mint mondja, természetesen nem ez az egyetlen út és nem mindenkinek (csak) ez lehet az, ami elhozhatja a gyógyulást.

félünk az igazságtól, majd hazudunk, hogy megszabaduljunk a félelemtől

Külön öröm, hogy bár ez egy önsegítő könyv, szerzője mégsem ölti magára a guru szerepét és egyetlen szóval sem állítja, hogy éppen ő az az egy, aki ismeri a helyes válaszokat. Ráadásul azt sem mondja, hogy ez a gyógyulás dolog valamiféle diadalmenet, hiszen őszintén mesél arról is, hogy bizony voltak rossz napjai. Nehéz új szokásokat kialakítani és még nehezebb kitartani mellettük. De nagyon megéri.

Új szemléletemnek köszönhetően a világ egy új szintre emelkedett – azáltal, hogy megtanultam jelen lenni a pillanatban, mindent élénkebbnek és élesebben láttam magam körül.

Pueblo továbbra sem tartja magát a bölcsesség nagymesterének, egy szerencsés diáknak látja csupán, akinek még sokat kell tanulnia. Történetével abban szeretne segíteni az olvasóinak, hogy ők is megérezhessék az erejüket és, hogy bátran megmásszák a gyógyulás lépcsőfokait. Első lépésként vállalni kell, hogy radikálisan őszinték leszünk önmagunkhoz és, hogy nem menekülünk a nehéz érzéseink elől. Azután jöhet az önszeretet, az elengedés, az érzelmi érettség, a harmónia megteremtése önmagunkban és a világunkban is.

És, hogy hogyan valósíthatjuk meg mindezt? Yung Pueblo – Lehet könnyebb című könyve segítségünkre lehet az elindulásban. Talán könnyebb úgy, ha tudjuk, nem vagyunk egyedül.

A könyv megvásárolható a Good Life Books kiadó áruházában: goodlifebooks.hu
Ha pedig szívesen olvasnál még hasonló írásokat, akkor keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...