Könyvajánló

Arra járt egy férfi – Na jó, de ki a gyilkos?

Manapság nagy divat lett ez a lépj ki a komfortzónádból sztori és még mások ezalatt az ejtőernyős ugrást értik, vannak, akiknél már az is a biztonsági zóna elhagyásának számít, ha hatalmas bátorság árán más műfajú könyvet is a kezükbe vesznek, mint amiket amúgy szívesen olvasnak. Ez történt velem is.

Kép: pexels

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy felkértek, olvassak el egy kéziratot. Ez már nem az első ilyen alkalom az életemben (hálás köszönet mindenkinek, aki megtisztelt), de most először esett meg velem, hogy igent mondtam egy tőlem nagyon távol álló műfajra is. Így esett meg velem, hogy az önismereti, mélylélektani, pszichológiai olvasmányaimról a – Ki a gyilkos? – kérdéskörig jutottam. Az első néhány oldalon még az motoszkált a fejemben, hogy elmehet a jó…-ba mindenki, aki szerint remek ötlet a komfort zónán kívülre merészkedni, de aztán egy ponton észrevétlenül beszippantott a történet és falni kezdtem az oldalakat.

T. Zsuzsa – Arra járt egy férfi című könyvének köszönhetem ezt az újfajta élményt. Zsuzsa olyan jó érzékkel írta meg a történetet, mintha egy filmet néztem volna. Mindenkit gyanúba kevert és úgy mozgatta a szálakat, hogy tényleg csak a könyv végén válhasson világossá minden.

A könyv főszereplője, Péter bankigazgató, sok pénzzel és feleséggel, látszólag irigylésre méltó élettel. Majd ahogy jobban megismerjük, lassan körvonalazódik bennünk az érzés, tényleg nem minden az, aminek látszik. Péter egy téli estén hegyvidéki házában csendes magányában az életén lamentál, mikor is valaki dörömbölni kezd az ajtón. Isten háta mögötti hely az, mégis ki lehet az az idegen, aki abban a hatalmas hóviharban éppen ő hozzá tévedt?

Ezzel a különös találkozással kezdődik lényegében az egész történet. Lesz benne szerelem, barátság, munkahelyi kapcsolatok, bonyodalmak, család, viták, verekedés, szorongás, depresszió és hullák. Utóbbiból nem is kevés – ahogy az az ilyen könyvekben már csak lenni szokott.

Senki sem az, akinek látszik és semmi sem az, amit elsőre feltételeznénk. Mindenki gyanús, bárkiből-bármit kinéznénk. A furcsa találkozásból kibontakozó történet visz magával, Columbo módra igyekszik az olvasó rálelni a jelekre, megtudni, hogy ki-mit-mikor és miért csinált vagy épp nem csinált. Zsuzsa azonban nem hagyja, hogy túl hamar oldjuk meg az ügyet. Mondhatnám úgyis, hogy végig az orrunknál fogva vezet bennünket.

És ha a magamfajta embert is képes volt odaszögezni a lapok elé, akkor azt hiszem, érdemes lesz odafigyelnünk rá. Izgalmas történetet írt, jó érzékkel vezetgeti az olvasót, aki végig azt hiszi, már mindenre rájött, de amint a következő oldalra lapoz újra és újra megdőlni látszik a tézise.

Jó szívvel ajánlom a krimi rajongóknak és a hozzám hasonló komfortzóna elhagyóknak is. Izgalmas utazás válaszok után kutatni a ki a gyilkos kérdésre (is).

Érdemes felírni T. Zsuzsa – Arra járt egy férfi című könyvét a listánkra. A megjelenésről Tomanyiczka Zsuzsánál érdeklődhetünk Facebookon.

Még szintén kedvelheted...