Könyvajánló

Lépj ki a régi cipődből!

Adj új irányt az életednek!

A nyugat-európai emberek többsége mélyalvásban tölti az életét. Felkel reggel, felvesz egyet a szekrényében tárolt régi „lábbelik” közül, majd útnak indul és végig csinálja az egész napját úgy, hogy fogalma sincs, mi értelme volt egyáltalán ennek az egésznek. Mert a legtöbben nem a saját életüket élik. 

Pusztán ismétlik azokat a működésmódokat, amiket a szüleiktől, hozzájuk közelálló személyektől gyerekkorukban láttak. Ám azok a dolgok, amik gyermekkorunkban túlélésünket segítették, ma már boldogságunk útjában áll(hat)nak. De melyek ezek a régi cipők pontosan? És hogyan léphetünk ki belőlük? 

Kép: pexels

Egyedinek születünk, de másolatként halunk meg – írja könyvében Robert Betz, pszichológus, aki a Lépj ki a régi cipődből c. kötetével abban kíván segítséget nyújtani nekünk, hogy megtaláljuk a saját utunkat. Egyetlen kérést intéz csupán azokhoz, akik kezükbe veszik a könyvét: nyitott szívvel olvassák. Merthogy, mély önismereti kutatásra indul, aki olvasni kezdi azt. És ha már ezen a köteten akadt meg a szemünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy – ha nem is tudatosan – de már keresünk valamit. Valami olyasmit, ami más, mint amit eddig megszoktunk. Talán szorítani kezdett az a bizonyos régi cipő. 

A régi cipők amelyekben járunk, olyan korábban kialakult szokások és minták, melyek mentén az életünket élni igyekezünk. Generációról-generációra öröklődnek és a legtöbb ember ezeket tartja normálisnak. Akkor is, ha mások számára egyáltalán nem tűnnek annak. 

A „normálembereknek” egy egész szekrénnyi régi cipője van, amelyek közül minden reggel választanak egyet, és felhúzzák. Észre sem veszik, hogy a cipőtől fáj a lábuk, ahogy a lelkük is – hiszen az ember annyi mindenhez hozzá tud szokni, a legnagyobb őrültségekhez is. 

A régi cipők a következők (Robert Betz mondataival kiegészítve): 

  • Nincs időm 

Az időhiány érzése, mint minden hiánnyal kapcsolatos érzés, a félelmen alapul. Attól félsz, hogy valamiről lemaradsz. 

  • Erőlködés és küszködés

A természet mindig a legcsekélyebb ellenállás irányába tart. A medrüket kereső folyók sem küszködnek. Úgy tűnik, hogy csak az embert hozzák lázba a nehézségek. 

  • Állandóan az áldozat szerepébe bújsz 

Az élet igazságtalan – előnye: nem kell tennem semmit. 

  • Aggodalmaskodás

Egyfajta szellemi környezetszennyezés, amely minden érintettre káros hatással van. 

  • Megszabadulni attól, ami zavar 

Agresszivitásom valaki másban fog megmutatkozni.

  • Ítélkezés magad és mások felett 

Amikor valakit vagy valamit megítélsz, akkor saját magad felett ítélkezel.

  • Mérgelődés és dühfelhalmozás 

A mérgelődés előnye: eltereli a figyelmet saját magunkról.

  • Mindig csak a negatívumokra koncentrálni 

Mindegy, hogy milyen módon adjuk elő, a kritika sosem konstruktív. Még egyetlen ember sem változott meg attól, hogy kritizálták, annál több szégyenült vagy bátortalanodott el viszont el tőle. 

  • A tökéletesség hajszolása 

Nemcsak szabad, hanem egyenesen muszáj „hibák” egész sokaságát elkövetni.

  • Azt hinni, hogy a szeretetet, a dicséretet és az elismerést ki kell érdemelni 

Ez a függőségek függősége. 

  • Másokért feláldozni magadat

Istentől sem fogsz semmiféle kitüntetést kapni szolgálataidért.

  • Az érzéseket elnyomni és elfojtani 

Az elfojtott érzelmek a betegségek első számú okozói. 

  • A testünkkel rosszul bánni és megbetegedni 

Tudat alatt a szenvedést választjuk.

  • Másokkal összehasonlítani magunkat, versengeni a többiekkel 

A versengés gondolata olyan, mint egy vírus, amellyel a szülők oltják be gyermekeiket.

  • Mások dolgába beleavatkozni 

Minden egyes alkalommal, amikor úgy érzed, hogy nem mennek jól a dolgaid, állj meg, hunyd be picit a szemeid és kérdezd meg magadtól: mire-kire gondolok ebben a pillanatban?

A múlthoz ragaszkodni 

Aki a múltja miatt szenved, az kéretik végre vállalni a felelősséget ezért a szenvedésért (nem azt jelenti, hogy minden ami velünk történt, az a mi hibánk).

Kép: lelekhatar_blog

Robert Betz könyvében rendkívül részletesen bemutatja, hogy ezek a régi cipők miképpen nyomorítják meg a lábainkat, ha túl sokáig hordjuk őket. Őszinte nyíltsággal terel afelé, hogy vállaljuk a felelősséget az életünkért. 

A felelősség nem azt jelenti, hogy a mi hibánk volt minden, vagy, hogy nem jogosak az érzéseink azzal kapcsolatban, amiket átéltünk. Nagyon is azok. De egyszer el kell jutnunk arra a pontra, hogy úgy döntünk: szabadok leszünk. Bármikor új irányt adhatunk az életünknek. Hogyan? 

Íme a változáshoz szükséges 5 lépés: 

1. Vállald a felelősséget azért, hogy te vagy saját valóságod teremtője 

2. A nagy IGEN! -(F)elismerések

3. Ne ítélkezz –  inkább bocsáss meg 

4. Érezd a tudatosságot, légy életigenlő!

5. Dönts másként! – A döntés hatalma 

Robert Betz könyvében választ kaphatunk a kérdéseinkre és jobban megismerhetjük saját működésünket. Számos – a kötetben található feladat elvégzésével pedig, jobban ráláthatunk arra is, mit-miért tettünk-teszünk épp most is. Merthogy könnyen elképzelhető, hogy sokakhoz hasonlóan mi is robotpilóta üzemmódban éltük az életünket. A pszichológus szakembert olvasva rengeteg Aha pillanatban lehet részünk, de elképzelhető, hogy néhány rész ellenséges érzéseket is kiválthat belőlünk.

Az olvasáshoz mindenképp szükségünk lesz egy jó adag nyíltságra és azon képességünkre, hogy bátran szembenézzünk önmagunkkal. A jó munkához azonban idő kell, így egy szuszra olvasás helyett, érdemesebb mélyebben is elmerülni ebben a kötetben. Segítségünkre lehet azon az úton, ahol visszatalálunk önmagunkhoz.

Ahogy Robert Betz írja: 

azt gyanítom, hogy csak az tudja a mennyországot élvezni, aki végigment a poklon is. 

Robert Betz könyve megvásárolható a Good Life Books kiadónál: goodlifebooks.hu

Ha pedig szívesen olvasnál még ehhez hasonló írásokat, akkor keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...