Könyvajánló

50 mondat, ami megkönnyíti az életet

Egy-egy mondat valóban megváltoztathatja az egész életünket, ha nem is egészen úgy, hogy a tükör előtt ismételgetjük őket. Persze az instant megoldások világában élünk, a legtöbben befektetett energia nélkül szeretnének könnyű sikereket. Azonban elolvasni egy önfejlesztő könyvet, de nem beépíteni az életükbe az abban olvasottakat nem túl hatékony módja az önismereti munkának. A tudás hatalom, de csak akkor, ha használni is tudjuk azt.

Kép: pexels

Karin Kuschik bestselleríró, több mint húszévnyi önmenedzsment-coach tapasztalattal a háta mögött az 50 mondat, ami megkönnyíti az életet című kötetében olyan, mindenki számára könnyedén érthető és némi gyakorlás után az életünkbe beépíthető mondatokat tesz közkinccsé, melyek hosszútávon alkalmazva valóban képesek megváltoztatni akár az egész életünket is. A rendkívül olvasmányos, saját történetekkel színesített kötet jó szolgálatot tehet mindazoknak, akik az önismereti út rázós macskakövein bandukolnak éppen.

De, hogy melyek ezek a mindent is megváltoztató mondatok? Némi kedvcsináló gyanánt, s mert nem kívánom bemásolni ide Karin egész könyvét, a teljesség igénye nélkül megmutatom az én top 5-ös listámat, felvonultatva rajta azokat a mondatokat, amik a legnagyobb hatással voltak rám.

Ezt jobb, ha azonnal megbocsátom magamnak

Szorongó, önmagában állandóan kételkedő emberként, akinek a nyomában mindig ott jár az imposztor szindrómája – ami folyamatosan lebukással fenyegeti, talán nem meglepő, hogy éppen ezt a mondatot választottam arra, hogy beépítsem az életembe. Karin szerint nem vagyok ezzel egyedül, még a halálnál is jobban rettegünk attól, hogy kudarcot vallunk vagy attól, hogy nem fognak szeretni minket. Folyamatos nyomás alatt tartjuk magunkat és félünk hibázni, miközben lehet, hogy csak arra lenne szükségünk, hogy ha elszúrtunk valamit, azonnal bocsássuk meg magunknak. Meglehet, ebben rejlik a szabadságunk. Ilyen egyszerű ez és nagyon nehéz is egyszerre.

Ezt inkább nem veszem magamra

A másik valószínűleg egyáltalán nem ellened, hanem egyszerűen csak magáért cselekszik – írja Karin és lássuk be, teljesen igaza van. Nem kell minden nüánsznyi apróságot magunkra venni, amivel mások látszólag nekünk támadnak.

… a kérdés sosem az, hogy mit gondolt a másik, hanem az, hogy mit akarok kihallani belőle.

Kép: Instagram/lelekhatar_blog

Úgy vélem, ez a te problémád

Ha valaki hozzám hasonlóan rendkívüli beleérző képességgel, jó adag empátiával született, akkor pontosan tudja, hogy számunkra ez egy nagyon nagy mértékben fejlesztendő terület. Úgy kell tudnunk élni a képességeinkkel, hogy közben nem szabad hagynunk, hogy mindenki belerángathasson bennünket mindenféle drámába – amihez legtöbbször tényleg semmi közünk nem lenne. Ahhoz, hogy tehermentesítsük magunkat, meg kell tanulnunk felismerni, mi az, ami másokhoz tartozik. Ha felismertük, akkor zokszó nélkül odaadhatjuk a felelősséget is.

Beszélni szeretek az emberekkel, nem kibeszélni őket

Ha maradtál már ki irodai trécselésekből, mert nem bírod a pletykákat, akkor pontosan átérzed, miért lett ez az egyik kedvenc mondatom Karin könyvéből. Ő is bölcs dolognak tartja, ha kimaradunk ezekből, hiszen senki nem lett még jobb ember attól, hogy kibeszéltük. Akkor meg mi értelme van? Karin egy hatékony eszközt is megismertet velünk a témában, amit továbbadhatunk másoknak is. Ez az eszköz a Think. Ez egy mozaikszó, ami a következőket takarja:

T – true (igaz)?

H – helpful (hasznos)?

I – inspiring (inspiráló)?

N – necessary (szükséges)?

K – kind (kedves)?

Mielőtt beszélni kezdenénk valakiről, kérdezzük meg magunktól ezeket. Ha a válaszaink nemlegesek, akkor inkább hagyjuk az egészet.

Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet

Nem kell egyetértenünk, de kötelességünk tisztelni egymást – én így fordítottam le anno a saját nyelvemre és használom már jó ideje ezt a mondatot. Ám sokan nem értik. Abban növünk fel, hogy véleménykülönbség, nézeteltérés esetén mindig kell lennie egy győztesnek, aki győzelmével megsemmisíti az állítólagos vesztes érzéseit, mondanivalóját. Holott vannak dolgok, amiket nem kell olyan véresen komolyan venni és kiegyezhetnénk sima döntetlenben is. A te szempontodból neked van igazad, a sajátomból meg nekem. Pont.

Karin Kuschik könyve jó, ha a kezünk ügyében marad mindaddig, még sikeresen be tudjuk építeni az életünkbe valamennyi hasznos mondatát. Az 50 még kevésnek is fog tűnni, ha kezünkbe vesszük a kötetet. Nagyon szórakoztató a felépítése, külön öröm, hogy saját történeteivel színesíti a leírtakat, miközben rengeteg jelentős mondatot sorakoztat fel olvasója előtt. Önismereti könyvek rajongóinak kötelező.


Karin Kuschik könyve megvásárolható a Good Life Books Kiadónál: goodlifebooks.hu

További tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...