Könyvajánló

Hogyan engedhetjük el a múlt sérelmeit?

Mindannyiunk életében vannak elszalasztott lehetőségek, hibák, tévedések – egyikünk sem tökéletes. Lehetnek feloldatlan konfliktusaink, lezáratlan ügyeink, zűrös emberi kapcsolataink. De mi a közös ezekben? Az, hogy az elnyomott, feldolgozatlan érzelmeink stresszt okoznak számunkra és ez az emocionális stressz negatívan befolyásolja a hangulatunkat, önbizalmunkat, általános érzelmi állapotunkat.

Kép: pexels

Óriási súlyként nehezedhetnek ránk azok a kapcsolatok, amiket nem tudtunk elengedni, azok a bennünk maradt kérdések, amikre nem kaphattunk választ és magyarázatot, azok az érzelmek, amiket nem tudtunk kifejezni, vagy azok a konfliktusok, amiket nem tudtunk megbeszélni – írja könyvében Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író, előadó. Legújabb kötetében, mely az Elvarratlan szálak címet viseli, abban kíván segítséget nyújtani olvasóinak, hogy lezárhassák azokat a múltban gyökerező dolgokat, amik még ma is hatással vannak a jelenükre.

Számos jel utalhat arra, hogy valakivel vagy valamivel még dolgunk lenne. Ha nehéz szívvel gondolunk rá, ha azt érezzük, hogy jobb lenne nem is firtatni inkább az ominózus esetet, akkor nagy valószínűséggel még nem varrtuk el azokat a bizonyos szálakat. Bár jó ötletnek tűnik elrakni ezeket egy sötét láda mélyére, hosszú távon komoly testi és lelki gondokat okozhatnak számunkra a megoldatlan helyzeteink. Az állandó belső feszültség ugyanis, hosszú távon teljesen kimeríti a szervezetet. Ha szeretnénk elvarrni a szálakat, szembe kell néznünk életünk nehéz helyzeteivel.

Csak akkor tudunk magunkban lezárni, és egy belső fiókba eltenni egy élményt vagy történetet, ha azt érezzük, nincs már vele dolgunk.

Dr. Almási Kitti rendkívüli alapossággal járja körbe könyvében a lezáratlanság okait és következményeit. Sokszor kihangsúlyozza, hogy ez a könyve a tőle megszokottól eltérően kevéssé humoros, ezúttal a szakmaiságra helyezte inkább a hangsúlyt, ám mindez semmit sem von el az élményből. Sőt. Számos saját történettel, páciensek elmondásaival tarkította ezt a valóban komoly témát felölelő könyvet. Cseppet sem lett száraz. Könnyen olvasható, jól érthető, empatikus, segítő. Támasz mindazok számára, akik megoldatlan ügyeikkel bajlódnak, akik a saját önismereti útjukon járnak, akik készek szembenézni a múltjuk árnyaival.

Kép: Instagram/lelekhatar_blog

A korábban meg nem élt, ki nem fejezett érzelmeink több módon befolyásolhatják a jelenünket.

Az egyik leggyakoribb mód az önsorsrontás, vagyis amikor tudattalanul szabotáljuk a saját boldogságunkat. Halogatunk, túl sokat vállalunk vagy épp meg sem próbáljuk, úgy alakítjuk az eseményeket, hogy biztos kudarc legyen a vége – rendkívül kreatívok tudunk lenni, ha önszabotálásról van szó. Ennek a viselkedésnek a hátterében rendszerint egy feldolgozatlan esemény áll, valami, ami miatt ma is bűntudatot érzünk.

Kifejezetten veszélyes útra téved az, aki a meg nem élt, ki nem fejezett érzelmeit különböző szerekkel igyekszik csillapítani. De az is nagyon rossz úton jár, aki ismétlési kényszerrel küzd, vagyis újra és újra ugyanazokban a helyzetekben találja magát, amik emlékeztetik egy korábban megélt, feldolgozatlan élményre.

Attól még, hogy félreteszünk egy problémát, és nem nézünk szembe a számunkra elviselhetetlen érzésekkel, még nem szűnnek meg létezni – írja Almási Kitti könyvének Kerülőutak című fejezetében. Sajnos nincs tehát más választásunk, mint megdolgozni a régi érzéseket és elvarrni azokat a bizonyos szálakat. Ehhez azonban az kell, hogy felszínre hozzuk az elnyomott érzéseinket, elengedjük a hárításainkat, lelépjünk a kerülőutakról és elgyászoljuk mindazt, amit mindezidáig nem mertünk.

Dr. Almási Kitti könyve segítségünkre lehet ebben. Tanulságos történeteivel, szakmai tapasztalata által szelíden vezet minket azon az úton, ami saját életünk elvarratlan szálainak lezárásához vezethet. Az út nem lesz fájdalommentes, ám ha lelkiismeretesen dolgozunk érte, a jutalom nem marad el. Egy szabadabb, letisztultabb, hitelesebb élet vár ránk.


Dr. Almási Kitti könyve megvásárolható a Nyitott Akadémiánál (is): nyitottakademia.hu

További tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...