Könyvajánló

Útmutató a hatékony szorongáskezeléshez

Ez akár egy jól hangzó és a konyhára jó pénzt hozó workshop címe is lehetne, mely azt ígéri, két hét alatt véget vethetsz a téged kínzó szorongásnak. Csupán csak két gond lenne ezzel a felhívással: a szorongást nem leküzdeni kell, hanem megtanulni hatékonyan együttműködni vele, a másik meg, hogy két hét alatt nincs siker ilyen ügyekben (másban se, de ne legyünk már olyan pesszimisták ugyebár).

Jó hír, ha szorongunk, legalább tutira nem vagyunk pszichopaták, a rossz pedig az, hogy ha nem elég konstruktívan reagálunk a szorongásunkra, akár teljesen meg is béníthatja az életünket.

Kép: pexels

Az ember igazából három dologtól fél: a haláltól, másoktól és a saját elméjétől – ez az R.D. Laing idézet áll Dr. Szondy Máté Mi lesz, ha…?! című könyvének nyitóoldalán, mellyel mindazoknak kíván segítséget nyújtani, akik kezdeni akarnak végre valamit saját szorongásukkal. A szakember szerint mindenki a világon a szorongók klubjának tagja – a pszichopatákat kivéve. Ezért mondom, hogy örüljünk csak a szorongásunknak, bár furán hangzik ez valaki olyan szájából, aki végig szenvedte az életét a sajátjával.

Csakhogy nem kell szenvednünk. Van megoldás. A szakember azt mondja ugyanis, hogy

nem a szorongás erőssége vagy gyakorisága határozza meg, hogy szorongásos zavarról beszélünk-e, hanem az, hogy miként reagálunk rá.

Tehát a sok Győzzük le, iktassuk ki! felhívással kezdődő programot felejtsük el egy időre és nézzünk szembe őszintén a tényekkel. Bizony közelebb kell engednünk magunkhoz azt, amitől félünk. Dr. Szondy Máté segítségével jobban megismerhetjük a szorongásunkat, konkrét gyakorlatokat sajátíthatunk el és egy veszélyhelyzeti forgatókönyvvel is gazdagodhatunk, ha kezünkbe vesszük a könyvet. De a könyv nem mindig nyújt elegendő segítséget számunkra. Ha súlyos szorongással küzdünk, trauma-abúzus túlélői vagyunk, öngyilkossági gondolataink vannak vagy a szerhasználói függőségébe sodródtunk, esetleg egyedül nem boldogulunk, mindenképp érdemes felkeresni egy képzett szakembert, akitől szakszerű támogatást kaphatunk.

A szorongás eredetileg a túlélésünket szolgálja, felkészít bennünket a veszély elhárítására. Ám van, hogy akkor is fújja az alarmot, ha nincs is körülöttünk valós fenyegetés. Ez az, amit meg kell tanulnunk kezelni, máskülönben beszűkül(het) az életünk – lemondunk randevúkat, nem megyünk el az áhított állásinterjúra, elbarikádozzuk magunkat a külvilágtól vagy a túl sok bűvkörében kezdünk élni. Túl sok szex, túl sok alkohol, túl sok vásárlás, stb.

Összességében akkor okoz problémát a szorongás, ha túlságosan gyakran, túlságosan intenzíven jelentkezik – illetve akkor, ha (annak érdekében, hogy elkerüljük) elkezdünk lemondani számunkra fontos dolgokról.

Szorongást akkor élünk át, ha valamilyen lehetséges jövőbeli fenyegetés felsejlik előttünk vagy akkor, ha valamilyen belső konfliktusunk van. És ilyenkor jönnek be a képbe az elhárítási mechanizmusaink, melyek lehetnek tudatosak – pl. megiszunk egy pohár bort, vagy lehetnek tudattalanok is:

  • Elfojtás
  • Tagadás
  • Projekció
  • Racionalizáció
  • Intellektualizáció
  • Reakcióképzés
  • Szublimáció
Kép: Instagram/lelekhatar_blog

Dr. Szondy Máté könyvében részletesen tárgyalja ezeket a mechanizmusokat – ha gyakran szorongunk és még nem tanultuk meg hogyan kezeljük a helyzetet, biztosan jó néhányat alkalmazunk közülük. A folyamat első lépése, hogy tudatosítjuk, mi váltja ki a szorongásunkat, hogyan reagálunk rá, milyen eszközökkel igyekszünk elkerülni azt. A szakember rendkívül részletesen bemutatja a szorongás hátterét, rengeteg aha élményben lehet részünk akkor is, ha jó néhány éve élünk már együtt saját szorongásunkkal.

A könyv második része egy komplex programot ad a kezünkbe, melynek segítségével megtanulhatjuk, hogyan ültessük magunk mellé a szorongásunkat, ahelyett, hogy állandóan csatároznánk vele. Ez a rész rendkívül összetett. Ahhoz, hogy sikeresek lehessünk a szorongás kezelésében épp olyan fontos lesz az étkezésünk, az életmódunk, a mozgásra szánt időnk, mint a környezetünk amiben élünk. Mindezekhez számos segítséget kapunk a szerzőtől. A komplex program központjában a szorongáskeltő élmények megközelítése áll, egy komplett expozíciós tervet kell készítenünk arról, hogyan is fogunk közel menni a számunkra félelmetes helyzetekhez.

minél többször szembesülünk azzal, amitől félünk, annál kevésbé reagálunk rá félelemmel.

Dr. Szondy Máté könyve valóságos mentsvár azok számára, akiknél régi vendég már a saját szorongásuk. Rendkívül nehéz megszelídíteni a bestiát, de ilyen segítséggel a kezünkben már joggal reménykedhetünk a változásban. Rendkívüli alapossággal íródott könyvében a szakember végig vezet bennünket azon a kanyargós úton, melynek végén elképzelhető, hogy a szorongásunk megszelídül, de legalábbis nem bír majd akkor erővel az életünk felett. Empatikus, logikus, érthető, átérezhető, gyakorlatorientált, segítő, jól hasznosítható. Toplistás szereplő az önismereti úton ballagók könyvespolcán.


Dr. Szondy Máté könyve megvásárolható a Nyitott Akadémia oldalán: nyitottakademia.hu

További tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...