Könyvajánló

A győztesek 30 törvénye

Ki ne akarna sikeres, boldog életet élni? Elérni az álmait, megélni a vágyait, egy szép napon azt mondani: mindent valóra váltottam, amit csak elterveztem. Vannak, akiknek minden sikerül, mások meg úgy tűnik, mind messzebb kerülnek a céljaiktól – ha vannak még olyanjaik egyáltalán. De mi a különbség közöttük? Miért van az, hogy az egyiknek látszólag, csak megszületnie volt nehéz, a másikat meg az a bizonyos ág is húzza?

Kép: pexels

Amellett persze, hogy nem mindegy honnan indultunk, milyenek a körülményeink, kik vesznek körül bennünket, a sikerünk útjában egy sor más olyan dolog is állhat, amelyen csak mi magunk tudunk változtatni – ha igazán akarunk. Bodo Schäfer az egyik, ha nem a legsikeresebb pénzügyi és életvezetési coach Európában és nem mellesleg A győztesek törvényei – A siker és a teljes élet titka című könyv szerzője. Tapasztalatai alapján összeállított egy 30 törvényből álló rendszert, melyet ha követünk, jelentősen javíthatunk az életminőségünkön.

Bodo Schäfer szerint a legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk ahhoz, hogy a siker útjára lépjünk az, hogy döntünk. A saját kezünkbe kell vennünk az életünk irányítását. El kell döntenünk, hogy mit akarunk pontosan és aszerint kell felállítanunk rövid és hosszútávú céljainkat. Ha ezekkel megvagyunk, jöhet a cselekvés. Nem szabad elfelejtenünk, hogy

az is döntés,  ha úgy döntünk, hogy nem döntünk. 

A győztesek állandóan tanulnak és növekednek. Aki egy helyben áll, az visszafelé fog csúszni. Merthogy minden mozgásban van. A mozdulatlanság csak puszta látszat. A könyv minden fejezet végén gyakorlati lépéseket is javasol számunkra, itt például azt, hogy iratkozzunk be képzésekre, olvassunk minden  nap legalább egy fejezetet egy könyvből, vezessünk siker és felismerés naplót. Éljük meg tudatosan a mai napot. Összpontosítsunk azon tevékenységeinkre, amik jövedelmet termelnek számunkra. Tegyük fel magunknak a kérdést: mit kellene tennem ahhoz, hogy több pénzt keressek? 

A győztesek 30 törvénye közül talán a legfontosabb, hogy legyünk egyéniségek és tartsuk szem előtt, ha javítani akarunk a dolgokon, akkor előbb magunkkal kell kezdenünk. 

Nem azzal fejlesztjük magunkat, hogy jobb körülményekben reménykedünk, hanem azzal, ha abból hozzuk ki a legtöbbet, amink a jelenben van. 

Kép: lelekhatar_blog

Bodo Schäfer azt tanácsolja azoknak, akik jobb életre vágynak, hogy sürgősen kezdjenek el keményen dolgozni. Ezen a ponton mondhatnánk, hogy az anyja pcsáját a kedves szerzőnek, de ha őszintén magunkba nézünk, mit válaszolnánk arra a kérdésre, hogy valóban 110 százalékot teljesítünk -e? Vagy szeretünk elsinkófálni itt-ott egy kis munkát? Aki sikeres ember szeretne lenni, az sajnos nem tudja kikerülni az önismeret útját és meg kell vizsgálnia, hogy mi is akadályozza őt az előre jutásban. A siker 6 akadálya: 

  • Arrogancia 
  • Tudatlanság 
  • Hiúság 
  • Félelem 
  • Önbizalomhiány 
  • Bűntudat

Annak ellenére, hogy a coach fogalmának, mint olyannak, már van egyfajta negatív csengése, azért találkozni még hiteles szakemberekkel is ezen a területen. Bodo Schäfer a könyve alapján éppen ilyennek tűnik. Nem is ajánlott azoknak, akik nem készek őszintén szembenézni önmagukkal és nyíltan megvizsgálni, lehetséges-e az, hogy éppen ők azok, akik saját sikerük útjában állnak. Nem szeretjük ugyanis lustának, halogatónak, sikertelennek érezni magunkat, ezért mesterei vagyunk a kifogások gyártásának, amivel igazolhatjuk önmagunk számára is, miért nem tartunk ott, ahol szeretnénk. A siker receptje olybá tűnik a következő: döntés, cél meghatározás, cselekvés. Ahogy a könyv szerzője írja:

jobb tökéletlenül belefogni, mint tökéletesen habozni. 

A dolog azért persze nem ilyen egyszerű, hiszen meg kell tanulnunk egy sor olyan dolgot is a siker felé menetelve, mint pl.:

  • kezelni a stresszt
  • legyőzni a nehézségeket
  • figyelni a testünkre
  • kezelni az elutasítást 
  • felnőni a problémákhoz
  • vállalni a felelősséget, 

meg egy sor ilyesfajta finomságot, amiket Bodo Schäfer könyvében részletesebben is kifejt. Tanulságos olvasmány mindazok számára, akik készen állnak teljes erőbedobással futni a céljaik felé. Egy-két tanács magától értetődőnek tűnik, mások inkább furának hatnak, de többségében az az érzése az olvasónak, hogy nem beszél hülyeségeket ez a fazon. Talán érdemes hallgatni rá, ha mi is szeretnénk sikeresebb életet élni. Olvasva a sorokat, egészen könnyű elhinni, hogy nekünk is sikerülhet az a bármi. 

Amit hosszú időn át kinevettek és kigúnyoltak Önben, egy napon a márkajelzésévé válhat. 

A könyv megvásárolható többek között a Libri könyvesboltokban is – libri.hu

Ha pedig még több hasonló bejegyzést olvasnál, kövesd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...