Könyvajánló

Ha ma életben maradok, holnapra szabad leszek

Egyik nap még boldogan élte az álmait, egy másikon már abban az Auschwitzban találta magát, ahol egyetlen balra vagy jobbra intéssel dönthettek a sorsáról. 16 éves volt, mikor családjával együtt a haláltáborba deportálták és egy pillanat alatt foszlottak szerte az álmai. Az addig reményteljes jövőkép helyét átvette az  állandó rettegés.  

Kép: pixabay

Senki nem veheti el tőled, amit a fejedbe raksz 

Ezt mondogatták neki a szülei, akik kezdetben még bíztak abban, hogy „csak” dolgoznak majd kicsit („Arbeit macht frei), még véget nem ér a háború. Nem így lett. A kislány soha többé nem láthatta viszont a szüleit. Testvérével együtt, egymást támogatva próbálták elviselni a tábor borzalmait. Éhezés, végkimerülésig menetelés, megaláztatások egész sorozata jutott osztályrészül annak az Edith Eva Eger-nek, aki Döntés című könyvében saját történetén keresztül próbál segíteni az olvasóinak abban, hogy megtalálják a kulcsot saját börtönükhöz. 

A magyar származású holokauszt túlélő ma  klinikai pszichológusként praktizál, egyetemen oktat és amerikai katonáknak tart tűrőképességi tréningeket, valamint segíti őket a poszttraumás stressz legyőzésében. 

 Senki más nem tehet minket áldozattá, csakis mi magunk

A Döntés nem pusztán egy túlélő memoárja, sokkal inkább egyfajta útmutató az olvasóknak, miképpen tudnak megbocsájtani, feldolgozni, túlélni és legfőképp kiszabadulni a saját börtönükből. Hiszen legtöbbször nem fizikai korlátokba ütközünk, hanem saját magunk húzzuk fel  a cellánk rácsait. Kishitűségünkkel, fel nem dolgozott traumáinkkal, fájdalmainkkal, akaratunkon kívül is mi válunk a saját börtönőreinkké.

A jó hír azonban, hogy bármikor dönthetünk úgy, hogy szabadok leszünk. És ki más tudna erről hitelesebben beszélni, mint az, aki maga is megjárta a poklot? S bár hétköznapi problémáink nem érhetnek fel a haláltábor rémségeihez, jó, ha tudjuk, hogy a szenvedésben nincsen hierarchia. Nincs olyan, hogy az én problémám kisebb vagy nagyobb a máséhoz képest. Problémák vannak, amik csak az egyén szintjén súlyozhatók. 

A múltat nem lehet megváltoztatni, de eldönthetjük, hogyan reagálunk rá 

Még mielőtt tévesen azt gondolnánk a könyv címe alapján, hogy a minden fejben dől el szintű maszlagok lesznek a történet vesszőparipái, inkább készüljünk fel jó előre arra, hogy az írója semmilyen instant megoldást nem szolgáltat majd számunkra. Nem árul illúzió lufikat és nem hiteget semmilyen üres frázissal. Merthogy a gyógyulás útja bizony, rendkívül hosszú és göröngyös, bármennyire is szeretnénk, hogy gyorsan túl legyünk rajta.

A Döntés ilyen tekintetben tehát, az úton való elindulást jelképezi. Hiszen dönthetünk úgy is, hogy örökké áldozatok maradunk vagy választhatjuk a szabadságot is. Ez utóbbi viszont, holtbiztos, hogy nem lesz egy sétagalopp. 

Dr. Edith Eva Eger saját történetén keresztül mutatja meg, hogy milyen küzdelmekkel is jár az, ha valaki a gyógyulás útjára lép. De miközben olvassuk a sorait, keserűség helyett mind inkább úgy érezzük majd, ami nem titkolt célja is volt az írójának, hogy, ha neki sikerült, akkor nekünk is menni fog. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az alkotás kismilliószor többet segíthet annak, aki maga is nehéz élethelyzetben van épp, mint az összes motivációs előadó egy színpadon.  

Kép: Instagram/lelekhatar_blog

Börtöncellát építettem a rettegésemből és a hallgatásommal kattintottam rá a lakatot

A fizikai szabadulás és a lelki szabadság nem járnak kéz a kézben. Bár túlélte a tábort és testvérével együtt új életet kezdhettek, még évekkel később is gyötörték az emlékbetörések, a depresszió és a poszttraumás stressz. Hiszen nagyon sokáig azt gondolta, mint mi annyian, hogy el lehet temetni a múltat. Hogy, ha nem beszélünk róla, akkor hatással sem lehet ránk. Óriási tévedés. Mindaddig gyötör majd és megfoszt a szabadságtól, még képessé nem válsz szembenézni vele. 

Ahogy írja: nem dönthetünk úgy, hogy eltöröljük a sötétséget, de fényt gyújthatunk benne.  El kell kezdenünk hinni az életben és önmagunkban. Majd sok újabb apró döntéssel kell eljutnunk odáig, hogy szépen lebontogassuk a saját elménk és a lelkünk köré felépített börtönünk rácsait.  

Aki pedig, a szabadság útja mellett dönt és elindulna rajta, annak jó szívvel ajánlom segítségül Edith Eva Eger c. könyvét, mert benne valódi támogatóra lelhetünk majd. A másik remek könyvéről, ami Az ajándék címet viseli itt írtam korábban.


Dr. Edith Eva Eger könyve megvásárolható az Open Books-nál (is): openbooks.hu

További tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...