Könyvajánló

Itt az ideje, hogy felébredj, és tegyél valami nagyszerűt

Vajon olyan életet élsz, amilyenre mindig is vágytál? Álmodod az életed, vagy éled az álmaid? Hatásos kis motivációs kérdések, amikre a válasz annyiféle lehet, ahány különböző embernek tesszük fel őket. Vannak, akik valóban megvalósították a vágyaikat, vannak, akik másokét valósították meg (csak nem tudnak róla), megint mások a startvonalra sem álltak még fel. Motivációs guruk garmadája hirdeti, hogy a sikerhez csak pozitív gondolkodás kell és majd jön a sült galamb. Ha te már meghaladtad ezt az elképzelést, akkor talán szolgálhatok olyasmivel, ami tényleg hasznodra lehet.

Kép: pexels

Lewis Howes könyvét olvastam a minap, aki egyébként New York Times bestselleríró, előadó és a téma egyik vezető szószólója. A győztesek gondolkodása – Szabadítsd fel elméd erejét, hogy még ma elkezdhesd élni a legjobb életed című könyvével azoknak kíván segítséget nyújtani, akik szeretnék meghaladni önmagukat és a sikerért tenni is hajlandók. Ahogy olvasni kezdtem Lewis könyvét kicsit bizonytalannak éreztem magam, mert nagyon nem szeretem, ha olyan emberek akarnak elhitetni velem valamit, akik nem jártak ott, amiről papolnak éppen. Szerencsémre ő nem ilyennek bizonyult. Csak megtévesztett a borító és az első néhány oldal. Még jó, hogy nem adom fel olyan könnyen.

Lewis maga is megjárta a saját poklát és sikerrel dolgozott fel súlyos traumákat. Nem a magaslatokból magyaráz lefelé, hanem meg is élte azt. Tudja, milyen súlyos terhekkel a vállainkon sikerről álmodni. Sportkarrierje egy sérülés miatt derékba tört és egy időre testvére kanapéjára kényszerült, ahol végeláthatatlan sorozatmaratonokkal tengette a napjait. Fogalma sem volt arról, merre tovább. És ha ez nem lenne elég, korábbi traumái is feldolgozásra vártak még. Lewis ma már rendkívül sikeres ember, jelentős vagyont és lelkes közönséget tudhat magáénak. Elérte azt, amiről álmodott. Bizonyára remekül hangzik ez így leírva, de jogosan merülhet fel az az aggály, hogy a hogyan kérdésekre mégis ki fog itt választ adni.

Kép: Instagram/lelekhatar_blog

Mondom is akkor gyorsan, hogyan kell egykettőre sikeressé válni: sehogy. Mint azt az elején már említettem, ez a könyv nem egy felpuffasztott semmi, sokkal inkább egy gyakorlati kézikönyvnek nevezném, ami azok számára íródott, akik tenni kívánnak önmagukért. A sikerhez ugyanis hosszú út vezet. Legalábbis, ha annak valódi változatát kívánjuk elérni. Azt a fajtát, ami boldoggá tesz bennünket, nem csak segít megjátszani magunkat. Sajnos számos akadályt kell megugranunk ezen az úton, mert sikertelenségeink legtöbbször a traumáinkban, egyedi történeteinkben gyökereznek. Lewis szerint a kiválóságnak 3 akadálya van:

  • Kudarctól való félelem
  • Sikertől való félelem
  • Ítéletektől való félelem

Vagyis a kutya ott van elásva, hogy általában az értékünket az eredményeinkhez kötjük, holott akkor is értékesek vagyunk, mikor megpihenünk és akkor is, ha épp nem produktív alkotással töltjük a napunkat. Az a feladatunk, hogy találjunk valamit, amit szenvedéllyel tudunk csinálni és higgyünk magunkban annyira, hogy mások ítéletei ne tudjanak letéríteni az utunkról.

Szeretnek, értékes vagy, és fontos vagy. Itt az ideje, hogy felébredj, és tegyél valami nagyszerűt.

Ahhoz azonban, hogy mindezt képesek legyünk teljes szívvel elhinni, sajnos komoly energiabefektetésre lesz szükségünk. Mert ha esetleg azt az üzenetet kaptuk eddigi életünkben, hogy nem vagyunk elég értékesek, akkor mindvégig arra fogunk törekedni, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét. Ebben az esetben meglehet, hogy sikereket érünk el, de az üresség ugyanúgy ott lesz a mellkasunkban. Hogy miért? Mert nem a saját életünket éljük, csak másoknak próbálunk bizonyítani.

De az is meglehet, hogy a másik utat választottuk és inkább semmit sem próbálunk meg, nehogy bebizonyosodjon végül, hogy mégiscsak azoknak volt igazuk, akik azt állították, semmit sem érünk. Az üresség ebben az esetben is rendkívül nyomasztó lesz. De a kulcs szerencsére a kezünkben van. Mindenünk megvan ahhoz, hogy megváltoztathassuk az életünket. Vagy, ha olyan helyzetben vagyunk épp, hogy a kontroll jelenleg nem nálunk van, egy dolgot még mindig megtehetünk: változtathatunk a hozzáállásunkon.

Minden azzal a valósággal kezdődik, hogy elég jó vagy, és egyre több leszel

-írja Lewis Howes, aki arra biztatja az olvasóit, hogy a kritikus belső hang elhallgattatásával igyekezzenek önmaguk barátjává válni és akkor is kitartani maguk mellett, mikor nehézzé válnak a dolgok. Lényegében ezen a ponton nyerte el a bizalmamat és kezdtem el falni a sorait. Nem tagadja ugyanis a valóságot. Nem mondja azt, hogy gondolkodjuk ki magunkat rémes helyzetekből. Arra invitál inkább, hogy cselekedjünk. Nem kell tökéletesnek lennünk, elég ha betartjuk azokat a dolgokat, amiket magunknak ígérünk.

Lewis Howes könyve olyan, mint egy gyakorlati útmutató, mely konkrét feladatokat állít az olvasói elé. Nem egyszer olvasós, szépséges mondatokkal teletűzdelt motivációs lufi, hanem empatikus, megértő, logikusan felépített, jól alkalmazható kézikönyv önmagunkhoz, ami segítséget nyújthat abban, hogy a saját tempónkban fejlődjünk. Segít, hogy napról-napra hitelesebben mondhassuk ki azt: szeretjük az életet, amit felépítettünk magunknak. Segít a megfelelő célok kitűzésében, segít a jelenünkre árnyékot vető múltunk rendbetételében (nem pszichológus, így nem megy túl mélyre, javasolja is, hogy érdemes szakembert felkeresni, ő maga is jár terápiára), rávezet, hogyan vehetjük a saját kezünkbe sorsunk fonalát.

Saját megélések és más emberek által elmesélt élettörténetek megosztásával még színesebbé tette az egyébként is sok felismerést tartalmazó kötetét. Sorait olvasva könnyedén elhisszük neki, hogy nekünk is sikerülhet, tartsunk most bárhol az életünkben.

A könyv megvásárolható a Good Life Books kiadónál: goodlifebooks.hu

Hasonló tartalmakért keresd a Lélekhatár blogot Facebookon és Instán is.

Még szintén kedvelheted...